خرید مسکوکات طلا از جمله خرید سکه تمام امامی و بهار آزادی یکی از مهم ترین روش های سرمایه گذاری در ایران است. بسیاری از مردم با خرید این مسکوکات ارزش پول خود را حفظ می کنند. مسکوکات طلا در کشور توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ضرب می شوند و هر کدام ویژگی های مخصوص خود را دارند.
علاوه بر سکه تمام یا کامل، مسکوکات دیگری از قبیل: نیم، ربع و یک گرمی نیز توسط بانک مرکزی ضرب می شوند. اگر شما هم به دنبال سرمایه گذاری از طریق خرید سکه هستید؛ با خواندن مقاله پیش رو اطلاعات خود را افزایش داده و سپس اقدام به سرمایه گذاری کنید.
درباره ویژگی های سکه تمام امامی
سکه تمام امامی یا طرح جدید یکی از مسکوکات بانک مرکزی و در واقع پرارزش ترین آنها است.
این نوع سکه با وزن۸.۱۳۳ گرم و با عیار ۹۰۰ در ۱۰۰۰یا ۲۲ ضرب شده و به بازار عرضه می شود .سکه تمام طرح جدید در سال ۱۳۷۰ هجری شمسی طراحی شد که یک طرف آن شمایل امام خمینی و در طرف دیگر تصویر بارگاه امام هشتم در مشهد مشاهده می شود. قطر این نوع سکه ها ۲۲ میلی متر است و به شکل دایره ای ضرب می شوند.
در قسمت زیرین تصویر امام در سکه تمام امامی بهار آزادی تاریخ ضرب سکه حک می شود. تا قبل از سال ۸۶ تاریخ حک شده روی سکه ها همان تاریخ ضرب آنها است ولی از سال ۸۶ به بعد روال بانک مرکزی تغییر می کند.
بانک مرکزی به جهت عدم اختلاف قیمت سکه های بعد از سال ۸۶، کلیه مسکوکات پس از آن تاریخ را همان ۱۳۸۶ حک می کند.
به عنوان مثال روی سکه های ضرب شده در سال ۹۱ تاریخ ۱۳۸۶ حک می شود. به این ترتیب سکه های تمام بهار آزادی طرح جدید به دو نوع سکه تمام امامی بعد ۸۶ و قبل ۸۶ دسته بندی می شوند. سکه امامی در سال ۷۰ توسط «جعفر نجیبی» طراحی شده است.
تفاوت بین سکه های طرح جدید و قدیم
پس از سال ۱۳۵۸ در ایران دو نوع سکه تمام ضرب شد که یکی از آنها به سکه تمام امامی و دیگری به سکه بهار آزادی طرح قدیم شهرت دارند. این دو نوع سکه از جهت وزن و عیار همانند یکدیگر هستند و تفاوتی ندارند.
تفاوت آنها صرفا در طرح یک روی آنها است.در سکه های طرح قدیم سه بار نام حضرت علی (ع) همراه با تذهیب مخصوص مشاهده می شود ولی در سکه های امامی تصویر امام خمینی حک شده است.
تفاوت دیگری که در سکه تمام امامی و بهار آزادی طرح قدیم وجود دارد مربوط به میزان متقاضیان آنها است. بسیاری از متقاضیان علاقه به خرید سکه امامی یا طرح جدید دارند.
به همین جهت در بازار قیمت سکه تمام امامی نیز بیشتر از طرح قدیم است؛ در صورتی که از جهت ارزش طلا یکسان هستند. در گذشته اختلاف قیمت این مسکوکات اندک بوده ولی امروزه این تفاوت قیمت افزایش یافته است.
خرید کدام یک از مسکوکات بانک مرکزی ترجیح دارد؟
خرید سکه تمام امامی و طرح قدیم جهت سرمایه گذاری در بین مردم رواج بسیاری دارد و اغلب مردم صرفا به دلیل جلوگیری از کاهش ارزش پول خود نسبت به خرید سکه طلا اقدام می کنند. مهم ترین سوالی که برای این خریداران سکه تمام مطرح می شود درباره گزینه بهتر برای سرمایه گذاری در بین آن دو نوع است.
این متقاضیان باید بدانند که افزایش ارزش ریالی سکه های طرح قدیم نسبت به طرح جدید در یک بازه زمانی مشخص کمتر است. تا جایی که در برخی اوقات روند افزایش قیمت سکه های امامی به یک و نیم برابر بیشتر از سکه های طرح قدیم می رسد.
بنابراین می توان گفت که گزینه بهتر برای خریداران سکه تمام بهار آزادی جهت سرمایه گذاری، سکه های تمام امامی نسبت به طرح قدیم است؛ چرا که سود بیشتری در یک بازه زمانی به صاحب آن تعلق می گیرد.
البته به طور کلی در بین مسکوکات بانک مرکزی، ربع سکه اغلب بیشترین میزان رشد قیمت و ارزش ریالی را در یک بازه زمانی یکسان به خود اختصاص می دهد. لازم به ذکر است که اگر سکه تمام را به جهت هدیه دادن خریداری می کنید؛ خرید سکه طرح قدیم گزینه بهتر و مقرون به صرفه تری به شمار می رود.
خرید کدام سکه برای سرمایه گذاری بهتر است؟
همانطور که در بخش اول اشاره کردیم علاوه بر سکه تمام امامی و بهار آزادی طرح قدیم مسکوکات دیگری توسط بانک مرکزی ضرب می شود. به بررسی مشخصات این مسکوکات از جهت وزن، عیار و سایز می پردازیم.
- نیم سکه با وزن ۴.۰۶۶۵ گرم و با عیار ۲۲ و قطر ۱۹ میلی متر ضرب می شود.
- ربع سکه های بانکی موجود در بازار دارای وزن ۲.۰۳۲۲۵ ، عیار ۲۲ و قطر ۱۴ میلی متر به فروش می رسند.
- سکه های بهار آزادی یک گرمی بانکی موجود در بازار هم با وزن ۱.۰۱ گرم، عیار ۲۲ و قطر ۱۳.۳میلی متر عرضه می شوند. این نوع سکه ها از سال ۱۳۹۰ توسط بانک مرکزی ضرب و به بازار عرضه شده اند.